2 min

Live, work & play in sustainable way

Live, work & play in sustainable way
Live, work & play in sustainable way

Projekt: Justyna Dmytryk, Maja Klawitter
Prowadzący: Anna Bać
Uczelnia: Politechnika Wrocławska

Nagroda: projekt zwycięski, zakwalifikowany do udziału w finale międzynarodowym
Wyróżnienia w kategorii: innowacyjny projekt oraz prezentacja projektu

LIVE, WORK & PLAY to propozycja zrównoważona – zarówno od strony życia budynków i materiałów z jakich jest wykonany, jak i znalezienie równowagi pomiędzy trzema aspektami życia – obowiązkami rodzinnymi, pracą i zabawą. Dominującym elementem projektu są kontenery wysyłkowe z recyklingu oraz drewno sosnowe pozyskane z lokalnych lasów Szampanii. 

Maison Coignet zostało zaadaptowane na kawiarnię i lokalne centrum wystawowe, natomiast drugi budynek zabytkowy został uzupełniony o drewnianą nadbudówkę i przekształcony na funkcję szkolno-przedszkolną. Szkoła pełni też rolę rekreacyjną dla wszystkich mieszkańców. Ideowe work & play zostało zapewnione poprzez budynki wielorodzinne i półpubliczne dziedzińce otoczone lokalnymi usługami i zielenią. Charakterystyczna konstrukcja kontenerowa tworzy struktury z modułowymi mieszkaniami o różnych wielkościach. Kontenery stają się ekologiczną jednostką mieszkaniową za pomocą wykorzystanych rozwiązań architektonicznych oraz materiałów Saint-Gobain. W projekcie zadbano m.in. o komfort termiczny zarówno latem jak i zimą oraz komfort wizualny dzięki zapewnieniu dostępu do jak największej ilości światła naturalnego.

 

Jury doceniło ten projekt za stworzenie silnej i spójnej struktury wielofunkcyjnej, która może stać się znakiem rewitalizacji w dzielnicy Saint-Denis. Dwa kwartały mieszkalne o funkcji i pracy i rekreacji łączą się w czytelny sposób z miastem oraz centrum edukacyjno-kulturalnym. Centrum to było kontrowersyjne dla jury, ponieważ zabytkowa hala została ukryta pod budynkiem, nadbudową i przeszkleniem. Jednocześnie jury doceniło architektoniczną przestrzeń, która sprzyja budowaniu właściwych relacji pomiędzy mieszkańcami o różnym statusie materialnym oraz pochodzeniu. Ten aspekt był dla nas bardzo ważny, tak samo jak wdrożenie idei recyklingu – mocne w wyrazie architektonicznym poprzez zastosowanie kontenerów morskich i technologii CLT oraz znakomitego wykorzystania wszelkiej maści produktów Saint-Gobain. Idea zamieszkiwania, pracy i zabawy w harmonijny sposób, która przyświecała autorkom – zdaniem jury – została spełniona.

Tomasz Głowacki , Przedstawiciel jury

live work play